Bakken Gebak Recepten Taarten

Tompoucen

31 augustus 2016

Knapperig bladerdeeg, lekkere roomvulling en mierzoet glazuur. Wie lust er nou geen tompouce? En iedereen heeft zo zijn eigen manier om hem op te eten. Netjes lukt het meestal vaak niet, met room die er aan alle kanten uitpuilt. Maar het vingers aflikken hoort wat mij betreft gewoon bij het eten van een tompouce. Of is het nou tompoes?

Hier volgt een recept om zelf tompoucen te maken, lekker makkelijk met bladerdeeg uit de vriezer en een glazuur net even anders. In plaats van gewoon water of een drupje citroensap wordt dit glazuur op smaak (en kleur!) gebracht met blauwe bessensap. Maar je kan net zo goed bramen, rode bessen of frambozen gebruiken, de keuze is reuze.

Ingredienten voor 6 tompoucen

  6 plakjes roomboter bladerdeeg
  250 ml slagroom
  4 tl suiker
  50 gram poedersuiker
  handjevol blauwe bessen
  spuitzak

 
Maak als eerste de gele room klaar en laat helemaal afkoelen. Verwarm de oven voor op 175 C.
Laat de bladerdeeg plakjes ontdooien tot ze net zacht zijn. Snij de plakjes doormidden. Prik met een vork heel veel gaatjes in het bladerdeeg, dit voorkomt dat het te veel omhoog komt. Bak de plakjes bladerdeeg 20 minuten in de oven en laat ze daarna helemaal afkoelen.
Hou 6 blauwe bessen apart en verwarm de rest in de magnetron. Begin met 30 seconden op vol vermogen, de bessen moeten zacht worden zodat ze hun sap goed loslaten, herhaal indien nodig. Pureer de bessen door een zeef en vang het sap op.
Meng het sap door de poedersuiker met een theelepel per keer tot je de gewenste kleur en dikte hebt bereikt. Het glazuur moet dik maar smeerbaar zijn.
Klop de slagroom met de suiker stijf, hou wat slagroom apart om toeven mee te kunnen spuiten. Roer de gele room los met een mixer op de laagste stand en meng vervolgens de slagroom erdoor. Vul de spuitzak met de room en spuit een laagje op 6 plakjes bladerdeeg. Spuit er nog een laagje overheen als je meer vulling wilt. Je houdt meer dan genoeg room over om wat anders lekkers mee te maken of in te vriezen voor een volgende keer.
Bestrijk de overige 6 plakken bladerdeeg met een dikke laag glazuur en plaats boven op de roomhelften. Garneer met een toef slagroom en een blauwe bes.
De tompoucen zijn het lekkerst om direct op te eten maar blijven in de koelkast nog 2 dagen goed.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply