Bakken Gebak Taarten

Experimenten in de keuken

18 januari 2017

Ik hou ervan van om nieuwe dingen uit te proberen in de keuken. Mijn probleem is vaak wel dat ik dan niet echt een goed uitgewerkt plan heb. Ik zie iets voorbij komen waarvan ik denk, dat kan ik ook. Ik leg een paar recepten naast elkaar en kies er 1 uit. Als ik verstandig ben… vaker wel dan niet ga ik recepten mixen, en dat gaat vaak op gevoel. Ik weet dat bakken net scheikunde is en dat ik een meer wetenschappelijke aanpak zou moeten gebruiken maar mijn gezond verstand laat me dan wel eens in de steek. Met als gevolg dat mijn experimenten met regelmaat mislukken. Hoewel, echt oneetbaar is het zelden maar ik kom er vaak achter dat het niet helemaal is zoals het hoort te zijn. Gelukkig lukt het vaker wel dan niet, met als gevolg dat ik vrolijk door rommel in mijn keuken als een soort mad scientist.
Voor mijn laatste experiment heb ik me in ieder geval aan het recept gehouden, zo ingewikkeld zag het er wel uit…

Wat heb ik gemaakt? Iets wat veel voorbij komt op instagram en pinterest. Elke foodie heeft ze wel gezien denk ik, de meest spectaculaire, gladde, glanzende en smetteloos perfecte taarten voorbij komen. Mirror glaze worden ze vaak genoemd en als je het chique en technisch wil houden dan is de term entremet, ook wel Franse laagjes taart. Wat zijn het precies? Heerlijk luchtige cake en veel verschillende laagjes mousse, creme, ganache, panna cotta, gelei of waar je ook maar zin in hebt. Belangrijk is dat de hele taart bedekt wordt door een laag mousse want dat zorgt ervoor dat het glazuur zo prachtig spiegelglad wordt.

Na het kiezen van een recept dat er het makkelijkst uit zag, geen gedoe met een suikerthermometer. Het geheim is veel meer gelatine dan je denkt dat werkt. Het recept wat ik heb gebruikt bevat gecondenseerde melk, suiker, water, witte chocolade en gelatine. Er zijn ook versies met een siroop van suiker en glucose met room, soms ook met witte chocolade. Keuze genoeg dus en als je de foto’s mag geloven allemaal met hetzelfde resultaat. Na het recept nog eens goed door te lezen kwam ik erachter dat ik gneoeg zou maken voor 10 taartjes van 20 cm dus heb ik de gok genomen en en kwart van het recept gemaakt in de hoop dat de verhoudingen nog correct zouden zijn.

Mijn vader was jarig dus dat was een goed excuus om eens aan de slag te gaan. Ik had een taart gemaakt met een lekker luchtige biscuit, passievruchtencurd, witte chocolade ganache en een mango mousse. De taart moet bevroren zijn, in ieder geval de buitenste mousse laag om te zorgen dat het glazuur meteen geleert zodra het de taart raakt en niet een mooie glanzende plas op je aanrecht vormt.

Het viel me alles mee om deze taart te maken, tijdrovend omdat er zoveel verschillende elementen zijn maar die kan je zo ingewikkeld maken als je zelf wil. De glazuur zelf was vrij makkelijk om te maken en is prachtig en glanzend opgedroogd, een succesje en vanaf nu bij mij te bestellen, smaken en kleur in overleg!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply