Barbecue Diner Hoofdgerecht Recepten

Kipburgers van de bbq

14 juli 2017

Vorig jaar zijn wij de trotse bezitters geworden van een kamadobarbecue. Zo’n keramisch ei. En niet zomaar één, nee een echte Basterd bbq, de grootste die er is.
Mijn vriend kon hem via zijn werk overnemen van een restaurant die hem te weinig gebruikte. Helaas was hij wel een keer omgevallen en dus flink gehavend toen we hem kregen maar we hebben hem weer op weten te lappen en sindsdien maken we er graag gebruik van.
Hij is zo groot dat hij prima dienst kan doen als 2e oven en daar had ik met het kerstdiner dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Een entrecote voor 16 personen paste er precies op.
Er is al van alles afgerold maar ik had nog 1 gerecht in mijn hoofd om zelf nog een keer in elkaar te draaien.
Een goede kipburger is nog best moeilijk te vinden dus heb ik hem zelf maar bedacht. Met lekker Aziatische invloeden zoals gember en citroengras is het een heerlijke zoet-pittige burger geworden. De gegrilde ananas én krokante bacon, beide ook van de bbq maken er helemaal een feest van!

Ingrediënten voor 2 burgers

  300 gram kipgehakt
  verse ananas, of 2 ananasschijven uit blik
  4 plakjes ontbijtspek
  1 flinke teen knoflook
  1 stengel citroengras, stugge buitenste bladeren verwijderd
  stukje gember van 3 cm
  1 rode peper, zaadjes verwijderd
  1 bosui
  1 eetlepel zoete ketjap
  1 theelepel sesamolie
  2-3 eetlepels paneermeel
  zout naar smaak
  1 Rode ui
  sla blaadjes
  2 broodjes

Hak de knoflook, citroengras en peper fijn, snij de bosui fijn en rasp de gember. Meng door het kipgehakt samen met de ketjap en sesamolie. Voeg 2 eetlepels paneermeel toe en als het mengsel nog te plakkerig is de 3e lepel erbij. Proef of het mengsel goed op smaak is door in een koekenpan een klein beetje van het mengsel gaar te bakken, voeg naar smaak extra zout, ketjap of sesamolie toe. Vorm 2 burgers van het gehakt en laat ze in de koelkast opstijven
Maak de ananas schoon en snij in plakken van 1 cm dik, haal met een mesje of appelboor de harde kern eruit.
Steek de bbq aan en als de kooltjes goed gloeien kunnen de burgers erop, bak ze in 15-20 minuten door en door gaar.
Leg tegelijk met de burgers de plakjes ontbijtspek erop, leg deze in een aluminium bakje of vouw een vel aluminiumfolie een paar keer dubbel en leg ze daarop. Bak het spek tot het lekker knapperig is.
Als je de hamburgers omkeert kunnen de plakken ananas erbij.
Snij ondertussen de rode ui in ringen.
Bouw als de burgers gaar zijn je burger op. Sla, spek, ananas, burger en uienringen.

Maak af met saus naar keuze of maak deze lekkere en simpele kerriemayonaise: meng 2 eetlepels mayonaise met 1 eetlepel yoghurt en 1 theelepel (of meer naar smaak) kerriepoeder, voeg nog een scheutje citroensap toe en klaar is je saus!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply