Barbecue Gezond Hoofdgerecht Lunch Recepten Salade

Witlofsalade met venkel

23 april 2020

Na lang, lang, lange tijd besloten om mijn blog uit de hoek van de kast te pakken, af te stoffen en weer aan te slingeren.
Ik zit toch al 6 weken thuis, net als de helft van de wereld, en het is nog maar afwachten wanneer ik weer aan het werk kan. Omdat ik het koken voor anderen en het verzinnen van nieuwe gerechten echt mis ga ik het hier weer proberen.

En we trappen af met een overheerlijke salade! We hebben het echt enorm getroffen met het weer de afgelopen weken, en dit zonnige weer vraagt om frisse salades. En deze voldoet aan alle eisen!
Frisse komkommer, knapperig zoet van de venkel en een bittertje van de witlof. Samen met een romige kruidendressing is dit de perfecte salade bij een lekker stukje zalm van de bbq. Of lamsvlees, gebraden kip, alles eigenlijk.

Ingrediënten voor 2 personen

    2 stronkjes witlof
    1/2e venkel
    1/2e komkommer
    2 eetlepels mayonaise
    4 eetlepels karnemelk óf
    2 eetlepels yoghurt plus 1 eetlepel water
    Rasp en sap van 1/4e citroen
    4 eetlepels fijngesneden groene kruiden, bijvoorbeeld bieslook, peterselie, basilicum, munt.
    Zout en peper
    Roze peper (optioneel)

Haal het uiteinde van de venkel en de harde kern eruit, verwijder eventueel het buitenste blad als het bruin of beschadigd is. Snij de venkel in dunne plakjes.
Snij de witlof in de lengte doormidden en verwijder de kern en het uiteinde. Snij in de lengte in dunne reepjes.
Snij de komkommer in de lengte in dunne plakken en dan in de breedte in dunne reepjes.
Meng alle groenten door elkaar in een grote kom.
Mix voor de dressing de mayonaise, karnemelk of yoghurt, citroensap en rasp door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Roer alle groene kruiden er door.
Meng vlak voor serveren ongeveer de helft van de dressing door de groente. Bestrooi met roze peperkorrels voor het mooie kleur contrast. Serveer de overgebleven dressing er naast.

Je maakt meer dressing dan nodig, ook heerlijk als dip voor rauwe groente bij de borrel.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply